kwasy hydroksylowe
kosmetyki naturalne pielęgnacja

Kwasy hydroksylowe – AHA, BHA, PHA

Kwasy hydroksylowe (hydroksykwasy) – są to substancje należące do grupy eksfoliantów chemicznych, czyli środków złuszczających skórę. Najbardziej popularne kwasy to AHA (alfa – hydroksykwasy), BHA (beta – hydroksykwasy) oraz PHA (poli – hydroksykwasy).

Za wyborem kwasów często przemawia fakt, że rezultaty są widoczne bardzo szybko. Kuracja kwasami jest odpowiednia dla każdego, bez względu na wiek czy rodzaj skóry, należy jednak pamiętać, aby odpowiednio dobrać rodzaj kwasu oraz jego stężenie, a także chronić skórę przed promieniowaniem UV.

Niepoprawny zabieg może spowodować podrażnienie, poparzenie czy nawet powstanie blizn oraz przebarwień.

Kwasy pochodzą z naturalnych źródeł, np. owoce, ale mogą być także otrzymywane metodami chemicznymi.

Kwasy – działanie:

  • rozjaśniają przebarwienia
  • spłycają drobne zmarszczki
  • odblokowują pory
  • usuwają zbędny, zrogowaciały naskórek
  • poprawiają strukturę i koloryt skóry
  • zwiększają produkcję kolagenu i elastyny w skórze
  • skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne zawarte w innych kosmetykach
  • zapewniają lepsze nawodnienie skóry

Moc kwasu zależy od:

  • pH preparatu
  • stężenia
  • rodzaju kwasu
  • rodzaju cery
  • rodzaju preparatu (np. żel, tonik, krem)
  • długości kontaktu ze skórą
  • składników nakładanych wraz z kwasem

kwasy hydroksylowe

Kwasy AHA

Alfa – hydroksykwasy rozpuszczają się w wodzie. Działają powierzchniowo, nie przenikają w głąb skóry. Występują powszechnie w przyrodzie, np. w mleku, owocach czy trzcinie cukrowej. Polecane są dla osób ze skórą zgrubiałą, zniszczoną opalaniem. Aby skutecznie działać wymagają optymalnego pH w zakresie 3 – 4.5. Przy pH wyższym, działają głównie nawilżająco.

Rodzaje kwasów AHA:

  • kwas glikolowy (hydroksyoctowy) – otrzymywany z soku trzciny cukrowej
  • kwas mlekowy (alfa-hydroksypropionowy) – występuje w kwaśnym mleku, żurach, kiszonych warzywach
  • kwas jabłkowy (hydroksybursztynowy) – występuje w wielu w owocach, np, w jabłkach, żurawinie, rabarbarze
  • kwas cytrynowy (2-hydroksypropano-1,2,3-trikarboksylowy) – występuje w owocach np. w cytrynach, ananasach
  • kwas winowy (dihydroksybursztynowy) – występuje w winogronach i winie
  • kwas migdałowy (kwas 2-fenylo-2-hydroksyoctowy) – występuje w gorzkich migdałach, pestkach wiśni i moreli

Kwasy BHA

Beta – hydroksykwasy rozpuszczalne w tłuszczach. Do kwasów BHA zaliczamy kwas salicylowy, pozyskiwany z kory wierzby. Dzięki rozpuszczalności w tłuszczach ma zdolność przenikania przez sebum i wnikania w głąb skóry. Odblokowuje pory, likwiduje zaskórniki, działa antybakteryjnie. Skuteczne minimalne stężenie kwasów BHA to 1-2% ,a optymalne pH to 3-4.

Kwasy PHA

Poli – hydroksykwasy – posiadają wszystkie cechy i zdolności charakterystyczne dla kwasów AHA, jednak działają wolniej, łagodniej, nie podrażniają, ale nie oznacza to, że działają mniej skutecznie. Ich łagodne działanie wynika z budowy ich cząsteczek, które mają większe rozmiary, przez co nie mają możliwości tak szybkiego wnikania w głąb skóry. Dzięki temu kwasy PHA mają mniej skutków ubocznych i mogą być stosowane przez osoby z trądzikiem różowatym, łuszczycą czy egzemą.

Rodzaje kwasów PHA:

  • kwas laktobionowy
  • glukonolakton
  • glukoheptanolakton